07

dub

V 21 století nás různé neustále se vyvíjející updatované a ugradované technické „hračky“ (hardwary, softwary atd.) obklopují na každém kroku. Musím přiznat, že jsem jejich věrným příznivcem a uživatelem, a tak bych se rád podělil s dojmy nad mou zatím poslední oblíbenou hračku, kterou je Mackie DL32R. Jedná se o digitální mixážní pult s bezdrátovým ovládáním z iPadu.

Mixážní pult je třeba všude, kde se k zesílení a úpravě zvuku (ať již slova či hudby) použijí zesilovače a reproduktory. Tak jak doposud známe zvukaře na různých akcích, často překáží, stíní, zabírají místo vždy někde mezi lidmi v hledišti, mají k sobě natažené různé dráty, po kterých lidé šlapou a zakopávají o ně, a často proto bývají nutným zlem.

Zdá se, že by se toto mohlo změnit díky bezdrátové technologii, která umožňuje řízení zvuku na dálku s použitím iPadu a to je právě případ Mackie DL32R. Na pódiu k ozvučení jsou z větší části stále třeba mikrofony, od kterých vedou dráty do tzv. stageboxu. Ten je ale možné řídit z jakéhokoliv místa bezdrátově pouze iPadem a nebo dokonce iPhonem.

Toto řešení a ostatně jakékoliv podobné digitální vychytávky mají své odpůrce, kteří nedají dopustit na analog a raději točí se skutečnými knoflíky a posouvají hmatatelné fadery. V mém případě tyto novinky vítám, užívám si je a zkoumám, abych využil jejich možnosti a funkce ku prospěchu nejen mému, ale všech akcí, na kterých tuto techniku používám.

Výčet vlastností tohoto mixpultu by byl dlouhý. Umí vše, co je pro zvuk a zvukaře důležité. Konkrétně obsahuje 32 vstupů, 14 výstupů, zvukové efekty (hall, dellay), kompresory gate, ekvalizéry atd. Pro nezasvěcené stačí zmínit výhodu, kterou je možné uložení jakéhokoliv nastavení a s tím související i jednoduché vyvolání z paměti. Nastavení mixpultu je možné se znalostí věci dokonce předem připravit a nastavit pomocí iPadu už doma a na akci už jen vyvolat příslušnou konfiguraci z paměti, upravit dle konkrétního prostoru a je se zvukem vystaráno. Velkou výhodou je také to, že se jedná o software, a tudíž autoři z firmy Mackie na tom stále pracují, vylepšují ovládání a přes internet formou update přizpůsobují požadavkům a zkušenostem uživatelů.

Tento systém také umí přímo na akci nahrát snímaný zvuk tzv. multikanálově až do 32 stop, které je poté možné ve studiu smíchat a vytvořit tak velmi kvalitní živou nahrávku.

Možnost řídit zvuk z jakéhokoliv místa , které se dá během akce kdykoliv měnit, je nedocenitelná… ;-)